Onderzoek SCP: Nederlanders genuanceerd over komst asielzoekers
Gepubliceerd op 01/04/2025 06:00 in Binnenland
Een nieuw onderzoeksrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) toont aan dat de meeste Nederlanders niet zwart-wit denken over de komst van asielzoekers. Ondanks debatten in de Tweede Kamer en berichten in de media, blijkt uit het onderzoek dat er een grote variatie is in opvattingen in dit "verhitte politieke debat".
Een derde van de bevolking vindt dat Nederland de grenzen moet sluiten voor asielzoekers, terwijl 9 procent juist meer asielzoekers wil opnemen. Maar liefst 58 procent is van mening dat Nederland de plicht heeft om 'echte vluchtelingen' op te vangen, met name mensen die vluchten voor oorlog en geweld.
Onderzoeker Jaco Dagevos merkt op dat mensen ook genuanceerd denken over arbeidsmigranten, waarbij de gedachte is dat grenzen gesteld moeten worden, maar Nederland ook niet zonder economische redenen kan.
Het debat over migratie is echter sterk gepolariseerd door de emoties die het onderwerp oproept. Mensen die veel zorgen hebben over migratie, voelen zich vaak ook niet begrepen door de politiek en vinden dat de samenleving de verkeerde kant op gaat. Dit maakt migratie tot meer dan alleen een politiek onderwerp.
Het SCP constateert dat voor- en tegenstanders in een emotionele sfeer tegenover elkaar staan en niet meer luisteren naar elkaars argumenten, wat een evenwichtige discussie over het migratiebeleid belemmert. Ondertussen zijn Nederlanders de afgelopen twintig jaar positiever gaan denken over toelating van migranten, mede doordat jongere generaties meer gewend zijn aan een diverse maatschappij.
SCP-onderzoeker Dagevos hoopt dat het nieuwe rapport meer aandacht zal genereren voor de grote middengroep in het migratiedebat, die zowel positieve als negatieve kanten ziet van migratie. Dit sluit aan bij aanbevelingen om de groei van de bevolking op een verstandige manier te matigen. Het is volgens Dagevos nu tijd om beslissingen te nemen over welke economische sectoren essentieel zijn voor de toekomst, om zo meer grip te krijgen op het migratievraagstuk.