Droogste maart ooit gemeten in Nederland

Gepubliceerd op 01/04/2025 20:00 in Binnenland

Afgelopen maand was in Nederland de droogste maart sinds het begin van de metingen in 1906, volgens de nieuwste gegevens van het KNMI. Gemiddeld werd er slechts 6 millimeter neerslag gemeten door de automatische weerstations, terwijl dit normaal gesproken 53 millimeter is. Het vorige record stamt uit 1993, toen er 9 millimeter regen viel in maart.

De droogte heeft ook gevolgen voor het risico op natuurbranden. In maart zijn er al honderd natuurbrandmeldingen geweest, vooral in delen van Noord- en Zuid-Holland en Brabant. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid meldt een verhoogd risico op natuurbranden in deze gebieden.

De verdamping is de afgelopen decennia toegenomen, volgens klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI. Dit komt voornamelijk door de stijgende temperaturen en de toegenomen zonnestraling. Het neerslagtekort staat momenteel op 35 millimeter als het op 1 januari was begonnen met het bijhouden ervan.

In de komende weken wordt er weinig regen verwacht en zal de verdamping groter zijn dan normaal. Frank Bottenberg van volkstuincomplex Het Kloosterpark merkt ook de gevolgen van de droogte op. De regentonnen zijn al flink leeg en de bovenste laag grond is erg droog.

Het droogterecord in maart roept discussie op over het traditionele begin van het meteorologische droogteseizoen, dat historisch gezien van april tot september loopt. Het neerslagtekort lijkt echter elk jaar ongeveer tien dagen eerder te ontstaan sinds 1965.

Hoewel het moeilijk te voorspellen is of de droogte aanhoudt, is er een algemene trend naar een droger groeiseizoen. Van 1 april tot eind juni neemt het neerslagtekort waarschijnlijk toe. De trend naar droger weer lijkt door te zetten.

Lees meer nieuws in binnenland