Huisartsentekort zorgt voor zoekende patiënten en ontoegankelijke zorg
Gepubliceerd op 02/04/2025 16:00 in Binnenland
Meer dan 700.000 mensen in Nederland zijn momenteel op zoek naar een nieuwe huisarts, vanwege verhuizingen of ontevredenheid over hun huidige huisarts. Helaas blijkt het vinden van een nieuwe dokter vaak onmogelijk vanwege patiëntenstops. Daarnaast hebben tussen de 45.000 en 194.000 mensen helemaal geen huisarts. Dit blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer waarin recente data over huisartsentekorten zijn geanalyseerd.
Volgens de Algemene Rekenkamer voldoen veel praktijken niet meer aan de regel dat iedereen een huisarts in de buurt moet kunnen vinden, aangezien 60 procent van de praktijken geen nieuwe patiënten meer accepteert. Hierdoor is er sprake van een landelijk huisartsentekort.
Een van de oorzaken van de ontoegankelijkheid van de huisartsenzorg is de toegenomen werkbelasting van huisartsen. De taken zijn gegroeid en huisartsen voeren nu ook verrichtingen uit die voorheen in het ziekenhuis werden gedaan. Daarnaast zorgt de dubbele vergrijzing voor een stijgende zorgvraag, vooral van kwetsbare ouderen die langer thuis blijven wonen.
De werkdruk van huisartsen zorgt er bovendien voor dat ongeveer 25 procent van hen 15 jaar na het behalen van hun diploma stopt. Om deze werkdruk enigszins te beheersen, nemen huisartsen geen nieuwe patiënten meer aan. Het aantal huisartsenpraktijken neemt daardoor ook af, waardoor de zorg steeds ontoegankelijker wordt.
Minister van Zorg Fleur Agema heeft gereageerd op het rapport door te pleiten voor het vergroten van het aantal opleidingsplaatsen voor nieuwe huisartsen en het aantrekkelijker maken van het praktijkhouderschap. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) steunt dit initiatief en benadrukt dat het noodzakelijk is om het praktijkhouderschap financieel aantrekkelijker te maken voor startende artsen.