Maatregel tegen droogte: grondwaterpeil te laag in Noord-Brabant
Gepubliceerd op 03/04/2025 23:00 in Binnenland
In delen van Noord-Brabant is het verboden om grondwater te gebruiken voor het besproeien van weilanden en sportvelden vanwege de aanhoudende droogte. Waterschap Aa en Maas heeft deze maatregel genomen, omdat er sinds eind februari nauwelijks regen is gevallen.
De afgelopen maand was de droogste maart sinds het begin van de metingen in 1906. Het gebrek aan neerslag zorgt ervoor dat de waterstand daalt en het grondwaterpeil onder de grenswaarde zakt. Dit kan leiden tot schade aan kades, oevers en het afsterven van waterdieren en -planten.
Boeren, sport- en golfclubs mogen tot 1 juni geen grondwater meer gebruiken om het peil op te krikken. Dit geldt in vier regio's van de drie Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel. Grondwater is afkomstig van sloten, meren en rivieren die in de bodem zijn gezakt.
Het is uitzonderlijk dat er zo vroeg in het jaar in zoveel gebieden al een onttrekkingsverbod wordt ingesteld, aldus het waterschap. De droogte heeft een grote invloed op het grondwater in Brabant.
De gevolgen van het verbod vallen volgens Waterschap Aa en Maas mee voor boeren, omdat de bodem nog voldoende vocht bevat. Boeren mogen nog wel water uit oppervlaktewater halen, zoals sloten en beken. Sommige golfclubs hebben al vijvers aangelegd om water vast te houden.
Het waterschap handhaaft op het verbod en deelt boetes uit aan overtreders. Eerst krijgen zij een waarschuwing. De menselijke maat is hierbij belangrijk, volgens de woordvoerder van het waterschap.
Het waterschap verwacht dat problemen met lage waterstanden in de toekomst vaker zullen voorkomen. Het verdelen van water zal een punt van aandacht moeten zijn, zeker gezien de schaarste in Zuid-Europa.