Film over rol Surinaamse en Curaçaose soldaten in WOII wint prijzen

Gepubliceerd op 07/04/2025 07:00 in Binnenland

Regisseur Safi Graauw heeft een korte film gemaakt over de bijdrage van Suriname en Curaçao aan de Tweede Wereldoorlog. De film, genaamd Teken en zie de wereld, ging afgelopen weekend in première tijdens het Go Short International Film Festival in Nijmegen en won zowel de Go Short publieksprijs als de jonge juryprijs.

In de documentaire wordt het verhaal verteld van drie Surinaamse soldaten - Willy Wooter, Harry Davis en Guillaume Kranenburg - die hebben gevochten in de Prinses Irene Brigade, het Nederlandse legeronderdeel dat aan de zijde van de geallieerden streed tijdens de oorlog. Graauw benadrukt de belangrijke rol die Suriname en Curaçao hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland, iets wat volgens hem vaak onderbelicht blijft in de geschiedenis.

De regisseur was geïnspireerd door een artikel waarin werd vermeld dat 500 Surinaamse mannen zich hadden aangemeld om mee te vechten in de oorlog. Ondanks racistische opmerkingen van de Nederlandse premier Gerbrandy, hebben deze soldaten moedig gestreden, onder andere in de Prinses Irene Brigade bij de slag om Normandië. De film toont ook de belangrijke bijdrage van de voormalige Nederlandse koloniën, zoals de levering van bauxiet uit Suriname en olie van Aruba en Curaçao voor de geallieerde strijdkrachten.

Het idee voor de film kwam van Naomi Wills, een achternichtje van Guillaume Kranenburg, een van de Surinaamse soldaten. Samen met Graauw heeft ze onderzoek gedaan naar de zwarte soldaten en zijn ze tot de conclusie gekomen dat dit verhaal verteld moest worden. De regisseur hoopt dat de film in de toekomst ook op scholen vertoond zal worden, zodat de rol van de zwarte soldaten en de voormalige koloniën in de Nederlandse geschiedenis meer erkenning krijgen.

Lees meer nieuws in binnenland