Meerderheid Nederlanders wil maatregelen tegen klimaatverandering

Gepubliceerd op 17/04/2025 02:00 in Binnenland

Een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau toont aan dat een ruime meerderheid van de Nederlanders het belangrijk vindt dat er maatregelen worden genomen tegen klimaatverandering. Dit omvat investeringen in verduurzaming en plannen om het land te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hogere dijken en meer groen in steden.

Uit het onderzoek blijkt dat met name hoogopgeleiden, vrouwen en mensen boven de 65 jaar zich het meest zorgen maken over het klimaat. Opvallend genoeg blijken jongeren tussen 18 en 25 jaar minder bezorgd te zijn, hoewel nog steeds een meerderheid zich wel zorgen maakt.

Het vertrouwen in het klimaatbeleid van het kabinet is aanmerkelijk afgenomen, volgens het SCP. Slechts één op de tien mensen is tevreden over de inspanningen van het kabinet, terwijl zes op de tien vinden dat er momenteel te weinig wordt gedaan tegen klimaatverandering.

De respondenten leggen de verantwoordelijkheid voor het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering voornamelijk bij de overheid. Weinig deelnemers geven aan voorbereid te zijn op mogelijke overstromingen, met slechts een op de zes mensen die thuis een noodpakket met water en voedsel heeft en een kwart die weet wat het overstromingsrisico voor hun huis is.

De steun voor klimaatbeleid is hoog als het gaat om maatregelen waar burgers van profiteren, zoals subsidies op isolatie en warmtepompen. Echter, verboden, belastingen en beperkingen zijn minder populair, vooral als het om dagelijkse uitgaven gaat. Een vliegbelasting heeft nog wel steun van ruim de helft van Nederlanders, terwijl bijna de helft tegen een vleestaks is.

Al met al toont het onderzoek aan dat er een brede steun is voor maatregelen tegen klimaatverandering, maar dat er ook zorgen zijn over het gebrek aan actie van de overheid en de impact van bepaalde klimaatplannen op de samenleving.

Lees meer nieuws in binnenland