Kabinet bevriest sociale huur voor twee jaar, ook scheefwoners blijven huur gelijk
Gepubliceerd op 23/04/2025 22:00 in Binnenland
Het kabinet heeft besloten om de sociale huur voor alle huurders twee jaar lang te bevriezen, inclusief scheefwoners. Dit betekent dat mensen die in een sociale huurwoning wonen ondanks dat hun inkomen te hoog is, geen huurstijging zullen zien. Minister Keijzer van Wonen bevestigt dit aan Nieuwsuur.
Woningcorporaties zien dit als een financiƫle tegenvaller en hebben daardoor minder middelen om nieuwe woningen te bouwen. Dit kan op termijn leiden tot een tekort van zo'n 185.000 woningen, schat branchevereniging Aedes.
Het kabinet compenseert de misgelopen huurinkomsten van de corporaties met 1,1 miljard euro, maar dit is niet voldoende. De sector mist in totaal ruim 3 miljard euro aan huurinkomsten, wat de komende tien jaar een verlies van 47,5 miljard euro aan investeringsruimte betekent.
Dit jaar mogen woningcorporaties voor het eerst het inkomen van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst. Als blijkt dat een huurder boven de inkomensgrens valt, kan de huur verhoogd worden met 50 tot 100 euro per maand. Ongeveer 7 procent van de bewoners van sociale huurwoningen heeft eigenlijk een te hoog inkomen, waardoor zij meer huurinkomsten kunnen opleveren voor de corporaties.
De beslissing van het kabinet om de huur te bevriezen brengt deze inkomsten in gevaar en heeft gevolgen voor de bouw van nieuwe betaalbare huurwoningen. Minister Keijzer had eerder afspraken gemaakt met de sector over de bouw van nieuwe woningen, maar Aedes onderzoekt nu de mogelijkheden om via de rechter de minister aan deze afspraken te houden.