Onderhoud aan de Atlas van het Paleis op de Dam in Amsterdam

Gepubliceerd op 23/07/2024 02:00 in Binnenland

Vanmorgen is de bronzen bol van de Atlas op de achterzijde van het Paleis op de Dam in Amsterdam verwijderd voor groot onderhoud. Het beeld zelf, dat dateert uit 1667, zal in etappes volgen. De Atlas, een figuur uit de Griekse mythologie die het hemelgewelf draagt als straf van oppergod Zeus, is ook de naamgever van het Atlasgebergte.

Het bronzen beeld van Atlas werd in 1667 geplaatst op het dak van het Koninklijk Paleis op de Dam. Dit beeld, ontworpen door beeldhouwer Artus Quellinus, heeft in de loop der jaren al meerdere restauraties ondergaan. Zo werd ruim 100 jaar geleden de bol van Atlas hersteld en verstevigd door restaurateurs.

Naast de Atlas zijn ook andere beelden op het paleis toe aan onderhoud, waaronder de deugd Prudentia en het goudkleurige koggeschip. De dakbedekking en de torenkoepel van het paleis zullen ook opgeknapt worden. De verwijderde beelden zullen tot 22 september te zien zijn op een speciale tentoonstelling.

Op de voorkant van het paleis staan de andere twee hoofddeugden Temperantia en Vigilantia, evenals Pax met aan weerszijde Prudentia en Justitia. Het onderhoud aan de beelden en het paleis wordt uitgevoerd om de historische elementen in goede staat te behouden en te kunnen blijven bewonderen door het publiek.

Lees meer nieuws in binnenland