Rotterdamse politie ontdekt honderden gevallen van crypto-fraude met hulp van blockchain-databedrijf

Gepubliceerd op 23/07/2024 11:00 in Binnenland

De Rotterdamse politie heeft in samenwerking met blockchain-databedrijf Chainalysis honderden gevallen van crypto-fraude ontdekt, waarbij 186 Nederlandse slachtoffers van fraude werden opgespoord. Dankzij deze samenwerking kon bij een van de slachtoffers nog een diefstal van 65.000 euro worden voorkomen.

De oplichters wisten slachtoffers te misleiden op datingsites en sociale media door hen te overtuigen snel rijk te worden door te investeren in cryptovaluta. Gemiddeld raakten de slachtoffers duizenden euro's kwijt, aldus Ruben van Well van Team Cybercrime Rotterdam.

Volgens Jesse Brobbel van de politie Rotterdam kwamen de oplichters op verschillende manieren in contact met de slachtoffers, zoals via filmpjes op sociale media of maandenlang contact via datingsites. De oplichters wekten vertrouwen bij de slachtoffers door hen te helpen met een start in de cryptowereld. Dit begon vaak met een 'cryptokans' waarbij aanvankelijk bedragen van 500 euro werden gevraagd. De oplichters beloofden een hoog rendement en stortten vanuit hun eigen rekening een groter bedrag terug, waardoor het leek op een aantrekkelijke investering.

De daders stuurden vervolgens een document waarin werd bevestigd dat een cryptorekening was geopend voor het slachtoffer, maar dit document bevatte een 'goedkeuringsdocumentje' waarmee de daders makkelijk cryptomunten konden stelen. Hierdoor werd het erg lastig om het geld ooit terug te zien.

Operatie Spincaster identificeerde in totaal 162 miljoen dollar aan gestolen geld via deze goedkeuringsdocumenten. De leeftijd van de slachtoffers varieerde, van jonge mensen die via sociale media werden geworven tot ouderen die dachten hun spaargeld te investeren.

Brobbel benadrukt dat het belangrijk is om oplichting te voorkomen in plaats van achteraf te moeten balen van wat er is gebeurd, aangezien cryptogeld net als normaal geld lastig terug te vinden is.

Lees meer nieuws in binnenland