Amsterdam UMC leidt Europees onderzoek naar stress op de operatiekamer

Gepubliceerd op 23/07/2024 14:00 in Binnenland

Het Amsterdam UMC gaat een groot Europees onderzoek leiden naar stress op de operatiekamer. Zorgverleners die betrokken zijn bij chirurgische ingrepen ervaren meer stress en krijgen daardoor vaker een burn-out dan andere beroepsgroepen. Meer dan de helft van de zorgverleners heeft symptomen van een burn-out, aldus het medisch centrum.

Onderzoeksleider Marlies Schijven benadrukt de enorme druk op onder meer chirurgen, anesthesiologen, verpleegkundigen en assistenten op de operatiekamer. Veel van hen stoppen door de druk, wat leidt tot een groot tekort aan zorgpersoneel. Het onderzoek richt zich daarom specifiek op deze zorgverleners, aangezien de operatiekamer essentieel is voor het functioneren van het ziekenhuis.

Het onderzoek, gefinancierd door de Europese Commissie, heeft als doel om te ontdekken welke methoden het beste werken om stress te verlagen bij zorgverleners. Daarom start de groep met het onderzoeken van hoe verschillende mensen stress ervaren en hierop reageren.

Na het in kaart brengen van de verschillende manieren waarop stress beleefd kan worden, zal onderzocht worden hoe deze verschillende typen stress aangepakt kunnen worden. Schijven legt uit dat er naar diverse mogelijkheden gekeken zal worden, zoals sporten of naar muziek luisteren. Het doel is om te achterhalen welke methode het beste werkt voor welk type persoon.

De resultaten van het onderzoek, inclusief de verschillende stresstypen en bijpassende stressverlagende methodes, zullen beschikbaar gesteld worden op een website voor ziekenhuizen en zorgverleners uit de elf deelnemende Europese landen.

Lees meer nieuws in binnenland