Olympische bedden in Parijs opnieuw onder de loep: geen 'anti-seksbedden'

Gepubliceerd op 24/07/2024 22:00 in Binnenland

De sporters hebben zich inmiddels in het Olympisch dorp geïnstalleerd en opnieuw zijn de bedden waar zij op slapen een veelbesproken onderwerp. Net zoals op de Spelen in Tokio zijn die gemaakt van herbruikbaar karton; er gaan geruchten dat het 'anti-seksbedden' zijn. Op TikTok testen sporters massaal de stevigheid.

In de filmpjes wordt op de bedden gesprongen, gedoken en oefenen sommigen hun tennisspel. De Ierse turner Rhys McClenaghan nam de bedden bij de vorige Olympische Spelen al op de proef en doet dat nu ook in Parijs.

"Toen ik ze de laatste keer testte, slaagden ze voor de proef. Maar misschien was ik niet streng genoeg." Al koprollend en knie-heffend komt hij in een filmpje op TikTok nu weer tot de conclusie dat het geen 'anti-seksbedden' zijn, die onder wat gewicht en beweging zouden bezwijken.

Onder het filmpje wordt gereageerd dat de turner rond de 50 kilo weegt en daardoor niet door het bed zakt. Voor zwaargewichten zal dat niet anders zijn, verzekert Airweave. Volgens de Japanse leverancier van de bedden is het de bedoeling dat ze ruim 200 kilo gewicht kunnen dragen.

Ook kunnen de Olympische bedden worden aangepast aan de lengte van de sporter. Het is dus niet zo dat een lange sporter zoals een roeier of basketballer met de voeten over de rand moet bungelen.

Volgens het Olympisch Comité zijn de bedden van karton vanwege de duurzaamheidsambitie van de organisatie. Die wil in Parijs het duurzaamste sportevenement ooit organiseren.

Er zijn ongeveer 16.000 kartonnen bedden bij de Olympische en Paralympische Spelen. Daarna wordt het karton gerecycled en krijgen de matrassen een tweede leven.

Toch zijn niet alle sporters enthousiast over het Olympisch bed. Zo hoor je de Australische waterpolospeelster Matilda Kearns zuchtend en kreunend wakker worden in een filmpje op TikTok. Zij schreef dat ze na haar eerste nacht op het kartonnen bed een massage heeft genomen om de pijn te verlichten.

Volgens slaapwetenschapper Merijn van de Laar komt dat niet doordat ze op karton heeft geslapen. "Een stevige ondergrond is helemaal niet zo slecht. Het gaat vooral om het matras waar je op slaapt."

Inmiddels heeft de waterpolospeelster haar volgers een update gegeven. Ze laat in een vervolgfilmpje zien dat ze nu op drie lagen slaapt: karton, matras en een extra matrastopper. "Dus geen rugpijn meer", schrijft zij erbij.

Volgens een woordvoerder van NOC*NSF heeft de sportkoepel vanuit Team NL nog geen klachten over de bedframes gekregen. Bovendien zijn er begin deze maand honderden matrastoppers vanuit Nederland richting Parijs gegaan om te garanderen dat de sporters goed kunnen slapen.

"Naast het hebben van een goed bed is het voor topsporters belangrijk om voldoende blootgesteld te worden aan licht en genoeg te bewegen, al lijkt me dat geen probleem", zegt slaapwetenschapper Van de Laar. Ook een middagdutje kan volgens hem helpen om optimaal te presteren. Hij raadt de sporters van Team NL aan af en toe een powernap te doen; ook als dat op een kartonnen bed is.

Lees meer nieuws in binnenland