Verdrinking blijft een probleem in Nederland: 139 doden in 2023

Gepubliceerd op 25/07/2024 12:00 in Binnenland

Vorig jaar zijn in Nederland 139 mensen om het leven gekomen door verdrinking, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder hen bevonden zich 98 inwoners van Nederland en 41 mensen van elders, zoals toeristen of tijdelijke werknemers. Ongeveer driekwart van de slachtoffers verdronk in open water, zoals op zee, in een plas, rivier of gracht. De overige slachtoffers overleden in of rondom het huis, bijvoorbeeld in bad.

Het betreft hier voornamelijk ongelukken tijdens het zwemmen, oftewel accidentele verdrinkingen. Zelfmoord gevallen zijn niet meegenomen in deze statistieken. Het aantal verdrinkingen in 2023 lag hoger dan in voorgaande jaren, met 104 doden in 2022 en 99 doden in 2021.

Opvallend is dat de slachtoffers de afgelopen decennia vooral mensen boven de zestig jaar waren, terwijl er in het midden van de vorige eeuw juist relatief veel jonge kinderen verdronken. In de afgelopen tien jaar zijn er 64 kinderen jonger dan 10 jaar verdronken, en 50 kinderen en jongeren tussen de 10 en 20 jaar. Ongeveer de helft van deze groepen had een niet-Nederlandse herkomst, wat betekent dat ze zelf in het buitenland zijn geboren of minstens één buitenlandse ouder hebben.

Deze groepen lopen een aanzienlijk groter risico om door verdrinking om het leven te komen dan hun leeftijdsgenoten met een Nederlandse herkomst. Bij jonge kinderen was de sterfte door verdrinking zelfs negen keer hoger, en bij 10- tot 20-jarigen veertien keer hoger.

Recentelijk waren er ook verschillende gevallen van verdrinking in Nederland. Zo verdronk er een zwemmer in de Lathumse Plas bij Rheden en overleed een 14-jarige Somalische jongen in Drachten nadat hij in de problemen kwam bij een zwemstrand. Ook bij de stranden van Vlissingen en Zandvoort werden vermisten in het water gezocht die helaas niet zijn teruggevonden.

Lees meer nieuws in binnenland