Europese Commissie start procedure tegen Nederland vanwege gebrek aan bescherming weidevogels

Gepubliceerd op 26/07/2024 01:00 in Binnenland

De Europese Commissie is van mening dat Nederland tekortschiet in het beschermen van weidevogels en heeft daarom een inbreukprocedure gestart. Volgens de Commissie worden Europese regels onvoldoende nageleefd.

Een halve eeuw geleden telde Nederland nog 120.000 paar grutto's, maar dat aantal is volgens de Vogelbescherming inmiddels gedaald tot ongeveer 25.000 broedparen. Andere soorten weidevogels, zoals de kemphaan en de watersnip, zijn zelfs bijna volledig uitgestorven. De oorzaak wordt gezocht in het verlies van leefgebied en verstoring van het broedseizoen, met name door intensieve landbouw.

In 2016 diende de Vogelbescherming een klacht in bij de Europese Commissie wegens nalatigheid van de Nederlandse overheid in de bescherming van weidevogels. Deze klacht vormt de basis voor de inbreukprocedure die Brussel nu aankondigt. De Vogelbescherming hoopt dat er nu actie zal worden ondernomen, aangezien Nederland de weidevogels anders dreigt te verliezen.

Brussel kan oplossingen opleggen, zoals het beheren van broedgebieden door natuurbeheerorganisaties of het verstrekken van meer financiƫle steun aan boeren om de omstandigheden op hun akkers te verbeteren. Volgens BBB-Europarlementariƫr Sander Smit moet ook de aanpak van roofdieren worden aangepakt, aangezien deze de inspanningen om het leefgebied van weidevogels te verbeteren tenietdoen.

Nederland heeft twee maanden de tijd om te reageren op de inbreukprocedure. In deze periode moet het land met voorstellen komen om de Europese Commissie te overtuigen dat de vogels beter zullen worden beschermd. Indien Brussel niet akkoord gaat, kan de Commissie zelf maatregelen opleggen die Nederland moet overnemen.

Het ministerie van Landbouw laat weten dat er al veel maatregelen zijn genomen om weidevogels te beschermen. Het ministerie zal de brief uit Brussel bestuderen en eventuele maatregelen voorleggen aan de provincies en belanghebbenden.

Lees meer nieuws in binnenland