Toename aantal wolvenaanvallen op schapen en andere dieren in Nederland

Gepubliceerd op 26/07/2024 09:00 in Binnenland

Het aantal aanvallen van wolven op schapen en andere dieren is flink gestegen in Nederland. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 267 aanvallen vastgesteld, tegenover 77 in dezelfde periode vorig jaar. Dit is meer dan een verdrievoudiging.

Vooral landeigenaren die weinig maatregelen hebben genomen tegen de wolven zijn het slachtoffer van de aanvallen. Uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van BIJ12 blijkt dat de dieren vaak niet afgeschermd waren achter hekken of prikkeldraad.

De meeste aanvallen vinden plaats in en rondom de Veluwe. Zo zijn er in de gemeente Ede al 27 aanvallen geweest en in Elburg 22. Gelderland telde na drie maanden al meer aanvallen dan in heel 2023, met 138 aanvallen tegenover 112 vorig jaar.

Volgens een woordvoerder van wolvenorganisatie BIJ12 nemen landeigenaren nog te weinig preventieve maatregelen tegen de wolven. De organisatie adviseert onder andere afrasteringen, bewakingshonden en camera's en stelt subsidies beschikbaar in meerdere provincies.

Recentelijk werden in een heidegebied in Ede 41 schapen gedood bij een wolvenaanval, waarvan nog eens vijftien gewond raakten. Een aantal van hen moest worden ingeslapen door een dierenarts. In Leusden verdween een hond door waarschijnlijk een wolvenaanval, gevolgd door een beetincident bij een meisje een week later.

De ouders van het meisje en de buitenschoolse opvang brachten een verklaring naar buiten waarin ze beschreven dat het een "zeer korte beet" was en dat de wolf direct losliet. Het meisje viel hierdoor, maar raakte niet ernstig gewond.

Lees meer nieuws in binnenland