Problemen door fout in software-update beïnvloeden wereldwijd luchthavens, ziekenhuizen en communicatiesystemen

Gepubliceerd op 26/07/2024 12:00 in Binnenland

In een recente software-update van beveiligingsbedrijf Crowdstrike is een fout geslopen die wereldwijd voor grote problemen heeft gezorgd. Luchthavens moesten operaties annuleren, vluchten werden geannuleerd en het openbaar vervoer raakte volledig ontregeld. Hoewel zulke grote storingen uitzonderlijk zijn, laten ze zien dat onze digitale afhankelijkheid risico's met zich meebrengt.

Deskundigen waarschuwen dat we onvoldoende voorbereid zijn op dergelijke incidenten. Deze keer waren het luchthavens, ziekenhuizen en communicatiesystemen die werden getroffen, maar de volgende keer kan het de waterzuivering, elektriciteit of betalingsverkeer zijn. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, benadrukt het belang van voorbereiding op mogelijke black-outs.

Aalbersberg adviseert mensen om noodpakketten met essentiële benodigdheden zoals kaarsen, water, batterijen en cash geld in huis te hebben. Hij benadrukt ook het belang van bewustwording over afhankelijkheden en het bespreken van noodplannen met buren en gemeenschappen.

Het Rode Kruis ondersteunt deze boodschap en benadrukt dat het cruciaal is om na te denken over hoe te handelen in geval van een grote storing. Het maken van kopieën van belangrijke documenten, het opslaan van noodtelefoonnummers en het bijhouden van voldoende water in geval van een ramp zijn enkele van de aanbevelingen.

Volgens de NCTV moeten we als samenleving meer nadruk leggen op het ontwikkelen van noodplannen en alternatieve oplossingen. De recente storing dient als een wake-up call voor het versterken van veerkracht en weerbaarheid tegen mogelijke aanvallen op digitale systemen. Het is essentieel dat de samenleving kan blijven functioneren, zelfs in tijden van crisis.

Lees meer nieuws in binnenland