Europese Commissie keurt 2 miljard euro subsidie voor nieuwe kernreactor in Petten goed

Gepubliceerd op 26/07/2024 15:00 in Binnenland

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor een Nederlandse subsidie van 2 miljard euro voor de bouw van een kernreactor in Petten. De Pallas-reactor zal medische isotopen produceren die gebruikt worden voor de behandeling van kanker en het maken van scans.

De subsidie, die deels een lening betreft, zal de oude kernreactor in het Noord-Hollandse dorp vervangen. Nederland moest Brussel om toestemming vragen voor de subsidie om oneerlijke concurrentie tussen bedrijven en landen te voorkomen volgens Europese afspraken.

Petten is een belangrijke leverancier van medische isotopen wereldwijd. De nieuwe reactor zal Nederland in staat stellen de komende vijftig jaar door te gaan met de productie hiervan.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) gaf vorig jaar al goedkeuring voor de bouw van de nieuwe reactor, wat een primeur was na tientallen jaren zonder nieuwe kernreactorbouw in Nederland.

Hoewel de bouw van de kernreactor momenteel plaatsvindt, zal het nog geruime tijd duren voordat deze daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen. Na voltooiing van de bouw zal er naar verwachting in 2028 een vergunning bij de ANVS worden aangevraagd voor ingebruikname.

Lees meer nieuws in binnenland