Hitte op de werkvloer: onderzoek toont noodzaak van duidelijke regels aan
Gepubliceerd op 06/08/2024 18:00 in Binnenland
Werken in de hitte kan een uitdaging zijn voor veel mensen, vooral met de aanhoudende hitte door klimaatverandering. Onderzoeker Jan Popma van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar hitte op de werkvloer en concludeert dat er duidelijkere grenzen nodig zijn in de wetgeving, vooral voor mensen die buiten werken.
De huidige Arbowet bevat geen grenswaarde voor werken in de hitte. Volgens vakbond FNV hangen de risico's niet alleen af van de temperatuur, maar ook van factoren zoals luchtvochtigheid en werkkleding. Sinds 2013 moeten werkgevers en werknemers onderling afspraken maken over hittemaatregelen, maar deze regels zijn volgens Popma niet duidelijk genoeg.
Popma wijst erop dat vooral mensen die buiten werken het zwaar te verduren hebben. Hij pleit voor een grenswaarde in de wet die vergelijkbaar is met landen als Griekenland en Spanje, waar het werk bij extreme hitte wordt stilgelegd. De vakbond FNV stelt dat er in Nederland onvoldoende wettelijke kaders zijn om werkenden te beschermen tegen hitte op de werkvloer.
Volgens onderzoeker Popma kan werken tijdens extreme hitte leiden tot verminderde concentratie en ongevallen, vooral voor kwetsbare mensen. Werkgevers zouden daarom moeten zorgen voor hittebestendige gebouwen, airconditioning en structurele voorzieningen zoals drinkwater en beschermende kleding.
Extra pauzes en een tropenrooster kunnen buiten helpen, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Popma benadrukt dat het terugbrengen van een grenswaarde in de Arbowet essentieel is, zodat iedereen weet welke maatregelen verplicht zijn om werknemers te beschermen tegen hitte op de werkvloer.