Soa-cijfers stijgen en condoomgebruik daalt: pleidooi voor herstel landelijke aanpak

Gepubliceerd op 07/08/2024 14:00 in Binnenland

De campagne "Ik vrij veilig of ik vrij niet" is al dertien jaar niet meer te horen. Soa-cijfers stijgen en condoomgebruik daalt. Sommige gemeenten proberen in te grijpen, maar Soa Aids Nederland pleit voor herstel van de landelijke aanpak.

De gemeente Diemen heeft besloten gratis condooms voor jongeren beschikbaar te stellen en in Amstelveen ontstaat een vergelijkbaar initiatief. Soa Aids Nederland juicht dit toe, maar benadrukt dat dergelijke maatregelen landelijk moeten worden doorgevoerd.

De campagne Ik vrij veilig, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid sinds de jaren 80, werd stopgezet na 2011. Sindsdien is er een duidelijke daling te zien in condoomgebruik onder jongeren, wat heeft geleid tot een toename van het aantal soa's.

Vooral de geslachtsziekte gonorroe verspreidt zich snel. Het aantal mensen met gonorroe steeg in 2023 met 31 procent en een jaar eerder zelfs met 33 procent. Hoewel de cijfers voor andere soa's redelijk stabiel bleven, wordt het steeds moeilijker voor jongeren en hoogrisicogroepen om zich te laten testen.

Volgens Soa Aids Nederland hebben de Centra Seksuele Gezondheid te weinig geld om aan de stijgende vraag te voldoen sinds 2015. Dit leidt ertoe dat mensen moeite hebben betrouwbare informatie over soa's te verkrijgen, vooral nu er ook veel misinformatie via sociale media verspreid wordt.

Muns van Soa Aids Nederland pleit daarom voor preventiecampagnes, vooral op sociale media. Onbehandelde soa's kunnen gezondheidsschade veroorzaken, zoals schade aan gewrichten en problemen bij een eventuele zwangerschap. Hij vindt het dan ook vreemd dat de regering wil bezuinigen op preventie en pleit voor investeringen in preventie, zoals het herstellen van de Ik vrij veilig-campagne. "Preventie werkt. We willen niemand angst aanjagen, maar zorg en informatie moeten wel toegankelijk zijn," aldus Muns.

Lees meer nieuws in binnenland