Premier Schoof verlaat het Torentje eind deze maand

Gepubliceerd op 11/08/2024 04:00 in Binnenland

Premier Schoof heeft aangekondigd dat hij eind deze maand het Torentje zal verlaten, zoals eerder besloten door de Haagse burgemeester Van Zanen vanwege brandgevaar. Als de ambtenaren en de premier niet zouden vertrekken, dreigde de burgemeester met een boete van 100.000 euro per week.

Schoof zal tijdelijk verhuizen naar de Turfmarkt, het gebouw van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken, omdat de geplande locatie nog niet klaar is. De discussie met de gemeente over staatsgeheimen loopt nog, aangezien een kleine groep medewerkers op het gebied van nationale veiligheid veilig moet kunnen werken. Er is nog geen oplossing gevonden en er moet nog over gesproken worden.

In een gesprek met presentator Humberto Tan benadrukte de premier dat de discussie niet over hem persoonlijk moet gaan. Hij is niet gebonden aan het Torentje en is bereid om te verhuizen.

Eerste en Tweede Kamerleden en medewerkers zijn al eerder vertrokken van het Binnenhof. De terugkeer naar het Binnenhof zal pas op zijn vroegst in 2028 plaatsvinden, vanwege de langere duur en hogere kosten van de verbouwing. Minister De Jonge voor Wonen en Volkshuisvesting heeft gemeld dat de verbouwing minstens 2 miljard euro zal kosten.

Lees meer nieuws in binnenland