Wetenschappers vinden nog geen ondergrens voor kleine projecten om vrijgesteld te worden van stikstofregels

Gepubliceerd op 28/08/2024 00:00 in Binnenland

Wetenschappers van TNO en de Universiteit van Amsterdam zijn er nog niet in geslaagd om een manier te vinden om relatief kleine projecten vrij te stellen van strenge stikstofregels. De provincies hadden deze wetenschappers opdracht gegeven om een grens te bepalen waarbij geen stikstofvergunning nodig zou zijn, maar tot op heden is die grens nog niet gevonden.

Voor boeren en bedrijven betekent dit dat vrijwel elk project waar stikstof bij vrijkomt een vergunning nodig heeft. In het verleden lag de drempelwaarde hiervoor veel hoger, maar na een uitspraak van de Raad van State moest deze regeling worden aangepast.

Minister van Landbouw Femke Wiersma heeft het invoeren van een nieuwe grens als prioriteit, maar dit stuit op juridische bezwaren. Momenteel is het alleen toegestaan om extra stikstofuitstoot toe te staan als elders minder stikstof wordt uitgestoten.

De wetenschappers geven aan dat de huidige grens niet voldoende wetenschappelijk is onderbouwd en dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of een nieuwe ondergrens mogelijk is. Minister Wiersma is blij met de mogelijke komst van vervolgonderzoek, maar geeft toe dat er nog geen concrete ondergrens is vastgesteld.

Zelfs als er in de toekomst een ondergrens wordt gevonden, blijft de oplossing voor de stikstofproblemen in Nederland ver weg. Het vinden van een ondergrens zal namelijk leiden tot extra uitstoot, zonder duidelijkheid over hoe de stikstofuitstoot aan de andere kant kan worden verminderd.

Lees meer nieuws in binnenland