Storing treft diverse overheidsdiensten, Defensie onderzoekt oorzaak

Gepubliceerd op 28/08/2024 22:00 in Binnenland

Het ministerie van Defensie heeft laten weten dat de oorzaak van de storing waar verschillende overheidsdiensten door zijn getroffen, in beeld is. De precieze reden van de storing is nog niet bekend, maar er wordt aangegeven dat het waarschijnlijk geen actie van "kwaadwillenden" betreft.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het herstellen van de systemen die zijn getroffen door de netwerkstoring. Premier Schoof benadrukt dat het belangrijkste is dat alle systemen langzaamaan weer beginnen te functioneren. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van de storing, waarbij men het gevoel heeft dat men dichtbij een oplossing is.

Defensiebronnen wijzen op de mogelijkheid dat de storing zich bevindt in het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). Diverse diensten, waaronder de Kustwacht en de GGD, hebben problemen ondervonden door de storing die naar verluidt al sinds gisteravond speelt.

Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport werd ook getroffen door de storing, maar inmiddels zijn er weer vluchten mogelijk. Hulpdiensten hadden moeite met hun communicatie- en alarmeringssysteem door de storing, hoewel in sommige regio's de systemen weer normaal lijken te werken.

Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs pleit voor een heroverweging van de digitale infrastructuur in Nederland, terwijl cybersecuritydeskundige Eward Driehuis erop wijst dat storingen vaak het gevolg zijn van menselijke fouten. Techexpert Bert Hubert noemt de duur van de storing "heel opmerkelijk" en benadrukt de afhankelijkheid van een snel te repareren netwerk.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) had ook te kampen met beperkingen door de storing, waardoor beveiligingsadviezen niet verzonden konden worden. Het NCSC heeft inmiddels laten weten dat de beveiligingsadviezen weer beschikbaar zijn.

Lees meer nieuws in binnenland