Storing bij Nederlandse overheidsdiensten door softwarefout Defensie

Gepubliceerd op 29/08/2024 02:00 in Binnenland

Minister Brekelmans van Defensie heeft in een Kamerbrief bevestigd dat de storing bij Nederlandse overheidsdiensten te wijten was aan een softwarefout op het IT-netwerk van Defensie. De storing deed zich voor in het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN), een beveiligd netwerk dat diverse defensielocaties, ministeries en politiebureaus met elkaar verbindt.

Volgens de minister ontstond het probleem door een fout in de softwarecode die zorgde voor een probleem in de tijdsynchronisatie op het netwerk. Er is nog geen aanwijzing dat de storing het werk van kwaadwillende partijen is. De meeste systemen functioneren inmiddels weer normaal en er worden laatste stappen ondernomen om alles volledig operationeel te krijgen.

De storing bij Defensie leidde er ook toe dat andere ministeries en diensten die van dit netwerk gebruik maken, getroffen werden. Hierdoor haperde onder andere het communicatiesysteem van de hulpdiensten en was inloggen met DigiD niet mogelijk. Daarnaast werden er op luchthaven Eindhoven tot 17.00 uur geen vliegtuigen toegelaten.

Gelukkig bleef het noodnummer 112 wel bereikbaar en konden de hulpdiensten terugvallen op noodscenario's om de alarmering en inzet te waarborgen. Minister Brekelmans benadrukte dat de veiligheid van processen bij Defensie niet in gevaar zijn geweest door de storing. Defensie blijft de situatie nauwlettend monitoren.

Lees meer nieuws in binnenland