Politiecultuur in centrum Rotterdam kan gevaar opleveren voor agenten en burgers

Gepubliceerd op 30/08/2024 20:00 in Binnenland

Uit een recent onderzoek naar de cultuur bij het basisteam Rotterdam-Centrum blijkt dat niet alleen agenten zelf, maar ook mensen op straat de dupe kunnen worden van de onveilige werksfeer bij de politie. Het rapport, vandaag gepubliceerd door de politie, waarschuwt voor een te makkelijk gebruik van geweld en discriminatie of ongelijke behandeling van burgers.

Binnen het team heerst veel onvrede, met roddels, discriminatie en seksisme. Deze ongezonde werksfeer kan van invloed zijn op het handelen van agenten op straat, volgens de onderzoekers.

Het rapport onthult dat Rotterdam-Centrum net als andere teams kampt met een tekort aan personeel, wat leidt tot extra werkdruk en irritaties. Jonge agenten voelen zich vaak aan hun lot overgelaten en ervaren hun inzet als onverantwoord.

Daarnaast staat de politie voor uitdagingen als een verhardende maatschappij en vijandig gedrag van burgers op straat. Agenten voelen zich vaak gedwongen om geweld te gebruiken, wat mogelijk komt door een vertekend beeld van de samenleving.

Hoewel de politiechef Fred Westerbeke de risico's erkent, benadrukt hij dat uit aangiften niet blijkt van overmatig geweld. Toch is er volgens hem nog veel werk te verzetten binnen het team en moet er aandacht zijn voor de monocultuur binnen de politie.

Het rapport wijst op een gebrek aan aanspreekcultuur binnen het team, met vrouwonvriendelijke grappen, flirten en geroddel op de werkvloer. Ook klachten over de teamleiding en vriendjespolitiek komen naar voren.

Westerbeke zegt actief te werken aan verbeteringen binnen het basisteam en wil onderzoeken of soortgelijke problemen elders binnen de politie spelen. Het doel is om het gesprek aan te gaan in alle teams en het werkklimaat te verbeteren.

Lees meer nieuws in binnenland