Gemeenten kritisch op noodmaatregel minister Faber om aantal asielzoekers in Ter Apel te verlagen

Gepubliceerd op 31/08/2024 01:00 in Binnenland

Gemeenten reageren kritisch op de noodmaatregel van minister Faber van Asiel en Migratie om het aantal asielzoekers in Ter Apel onder de 2000 te brengen voor zondag. Faber heeft het COA opdracht gegeven om 100 tot 200 asielzoekers over te plaatsen naar diverse opvanglocaties in het land.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zitten de opvangcentra al bijna vol. De VNG vindt het vreemd dat er geen overleg is geweest over de maatregel. Faber is het daar niet mee eens en benadrukt dat er voldoende bedden beschikbaar zijn in andere gemeenten voor deze overplaatsingen.

In het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijven momenteel 2117 asielzoekers, 117 meer dan toegestaan. Als dit niet voor zondag wordt opgelost, dreigt de gemeente Westerwolde opnieuw met een boete voor het COA. Het is nog onduidelijk of het aantal asielzoekers onder de 2000 zal komen.

Vluchtelingenwerk Nederland is van mening dat de maatregel van Faber geen structurele oplossing biedt en dat nieuwe opvanglocaties nodig zijn op de lange termijn.

Verschillende grote gemeenten, zoals Utrecht, Den Haag en Amsterdam, moeten beslissen of zij extra asielzoekers uit Ter Apel kunnen opvangen. Wethouder Groot Wassink van Amsterdam is kritisch op de handelswijze van minister Faber en pleit voor een menswaardige opvang van vluchtelingen. Amsterdam zal pas na het weekend besluiten of zij extra asielzoekers kan huisvesten.

Burgemeester Velema van Westerwolde staat achter de maatregel van de minister om Ter Apel tijdelijk te ontlasten. Toch zal de gemeente juridische stappen ondernemen als het aantal asielzoekers de komende weken de 2000 overschrijdt.

Lees meer nieuws in binnenland