Grote hoeveelheid extreem sterke pijnstiller nitazenen voor het eerst aangetroffen in Nederland

Gepubliceerd op 31/08/2024 06:00 in Binnenland

Voor het eerst is er in Nederland een grote hoeveelheid nitazenen, een extreem sterke pijnstiller, gevonden. In maart ontdekte de politie duizend pillen in een postsorteerbedrijf bij Delft. Aanvankelijk dacht men dat het om andere pijnstillers ging, maar uit onderzoek blijkt nu dat het daadwerkelijk om nitazenen gaat, zo meldt de politie aan Nieuwsuur.

Nitazenen zijn tien tot vijftig keer sterker dan fentanyl, een beruchte pijnstiller die in de Verenigde Staten heeft geleid tot een drugscrisis met honderdduizenden overdosisdoden. "Nitazenen zijn een supergevaarlijk middel", aldus politiewoordvoerder Thomas Aling.

Zelfs een kleine hoeveelheid van deze drug kan al dodelijk zijn. In het Verenigd Koninkrijk worden sinds juni vorig jaar al 284 doden in verband gebracht met nitazenen.

De afgelopen jaren is het middel steeds vaker opgedoken in Europa. Volgens het Europees Drugsagentschap EUDA zijn er tussen 2005 en 2023 al 81 nieuwe varianten van nitazenen ontdekt. De variant die in Nederland werd gevonden, is protonitazeen.

Bij de drugsvangst leek het aanvankelijk om de pijnstiller oxycodon te gaan, maar nader onderzoek wees dus anders uit. Dit baart de politie extra zorgen, aangezien gebruikers niet meer exact weten wat ze innemen en een pil kunnen nemen die honderd keer sterker is dan heroïne.

Synthetische drugs zoals fentanyl en nitazenen zijn makkelijker en goedkoper te produceren dan plantaardige drugs, aldus experts. Het pakket met de pillen die in Delft werd gevonden, was bestemd voor de Verenigde Staten. De politie onderzoekt nu of de pillen in Nederland zijn geproduceerd of elders. Er is nog niemand aangehouden in verband met deze zaak.

Lees meer nieuws in binnenland