Fabrikanten en Veilig Verkeer Nederland voorstander van leeftijdsgrens voor fatbikes

Gepubliceerd op 31/08/2024 23:00 in Binnenland

**Titel:**

Fabrikanten van fatbikes en Veilig Verkeer Nederland steunen het idee van een leeftijdsgrens voor fatbikes. In de Tweede Kamer is er nu een meerderheid voor dit plan, zelfs de PVV is om. De discussie gaat nog over de minimale leeftijd voor fatbikebestuurders.

Fabrikanten zijn niet bang dat een leeftijdsgrens de verkoop zal beïnvloeden. Ze geloven dat het verminderen van overlast door opgevoerde fatbikes kan leiden tot een beter imago van de e-bikes met dikke banden. Verkoper Sjoerd Jonkers is het daarmee eens en ziet veel problemen en ongelukken met minderjarigen, mede door goedkope, geïmporteerde fatbikes van lage kwaliteit.

Veilig Verkeer Nederland pleit voor een minimumleeftijd van 16 jaar, vanwege de vele ongelukken met kinderen tussen 10 en 14 jaar op fatbikes. Ze vergelijken de fatbike met een verkapte snorfiets en vinden dat dezelfde minimumleeftijdregeling moet gelden. Daarnaast willen ze een helmplicht instellen en het verbieden om met twee personen op een fatbike te rijden.

Ondanks deze argumenten zijn sommige gebruikers het niet eens met een leeftijdsgrens. Een 15-jarig meisje op een fatbike vindt het onzin, zolang er veilig wordt gereden. Ze erkent echter dat niet iedereen zo veilig rijdt. Anderen zijn het eens en vinden dat leeftijd niet uitmaakt, omdat zelfs tienjarigen kunnen leren fietsen van hun ouders.

Lees meer nieuws in binnenland