Wrak van Urker vissersschip uit 1967 gevonden in Duitse Noordzee

Gepubliceerd op 01/09/2024 00:00 in Binnenland

In het Duitse deel van de Noordzee is het wrak gevonden van een Urker vissersschip dat in 1967 in een zware storm is vergaan. Het schip, genaamd UK 154, vertrok op 17 oktober 1967 vanuit Delfzijl naar de Duitse Bocht om te vissen. Kapitein Pieter van Slooten meldde via de zender aan boord dat hij stopte met vissen vanwege de barre weersomstandigheden, waarna er niets meer werd vernomen van de UK 154.

Twee dagen later werd het lichaam van een van de opvarenden gevonden door een ander vissersschip ten westen van het Duitse eiland Helgoland. Zes dagen daarna werd nog een tweede lichaam in zee aangetroffen.

Naar het wrak van de UK 154 werd onderzoek gedaan door de stichting Onderzoek Maritieme Vermisten. De zoon van de kapitein, die dezelfde naam draagt als zijn vader, benaderde de stichting. Door archieven te raadplegen en gegevens over de vindplaatsen van de lichamen te combineren, werd bepaald waar het wrak zich zou kunnen bevinden. Wrakduikteam Zeester heeft gisteren vastgesteld dat het inderdaad om het wrak van de UK 154 gaat.

Het is niet mogelijk om het wrak te bergen, aangezien het door de lange ligging op de zeebodem direct zou uiteenvallen bij een poging tot berging. De nabestaanden van de opvarenden zijn opgelucht dat het wrak is gelokaliseerd. Voor de zoon van de kapitein, die zijn vader nooit heeft gekend omdat zijn moeder ten tijde van de ramp zwanger was, is de vondst aangrijpend en bijzonder.

Het duikteam hoopt dat er in de toekomst onderdelen van de UK 154 als aandenken omhoog gehaald kunnen worden. Eerder wist de stichting ook al het wrak van de Texelse kotter TX 26 te vinden, op zo'n 80 kilometer ten westen van Texel.

Lees meer nieuws in binnenland