Gemiddelde zomer in Nederland toont geen uitschieters

Gepubliceerd op 01/09/2024 11:00 in Binnenland

De zomer in Nederland was dit jaar zo gemiddeld dat het bijna opvalt door zijn gemiddeldheid. Volgens klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI waren er weliswaar enkele uitschieters in temperatuur en neerslag, maar over het algemeen was het een normale zomer.

Met een gemiddelde temperatuur van 17,8 graden was de zomer iets warmer dan het langjarig gemiddelde. Vooral de maand augustus viel op als een warme maand. Op 13 augustus werd in het Groningse Nieuw Beerta de hoogste temperatuur van deze zomer gemeten, namelijk 34,9 graden.

De waarden voor neerslag, zonuren en het aantal tropische en zomerse dagen vielen allemaal binnen de normale range voor deze zomer. Het totaalbeeld van deze zomer wijkt dus niet significant af van het huidige klimaatgemiddelde.

Hoewel Nederland een gemiddelde zomer had, waren er elders op de wereld wel extreme temperaturen. Zo werd het bijvoorbeeld bijna 52 graden in de buurt van New Delhi en waren er in Zuid-Europa temperaturen boven de 40 graden, wat leidde tot droogte en hevige natuurbranden.

In Nederland waren er ook momenten van extreem weer, zoals zware onweersbuien die leidden tot veel neerslag in onder andere Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel. Deze hevige buien tonen aan dat het klimaat aan het veranderen is en dat extremere weersituaties vaker kunnen voorkomen.

Wat betreft droogte viel het deze zomer mee in Nederland, maar klimaatverandering kan in de toekomst zorgen voor zowel meer droogte als meer nattigheid. Het is de toenemende contrasten die klimaatverandering met zich meebrengt.

Volgens Siegmund is het weer niet voorspelbaar en kan volgend jaar net zo goed weer heel droog worden. Het weer heeft immers geen geheugen.

Lees meer nieuws in binnenland