Problemen in textielinzameling door dalende vraag tweedehandskleding

Gepubliceerd op 01/09/2024 14:00 in Binnenland

Bedrijven die de textielbakken legen, kampen met een overschot aan voorraad. Volgens de Vereniging Herwinning Textiel (VHT) is dit een probleem dat de hele sector treft. De vraag naar gebruikte kleding is wereldwijd afgenomen, waardoor de textielinzameling in de knel raakt.

Bij inzamel- en sorteerbedrijf Sympany in Assen stapelt de textiel zich op tot aan het plafond. Directeur Charles Graft constateert een zorgwekkende ontwikkeling: er ligt bijna 2 miljoen kilo aan ingezamelde kleding die niet meer verkocht kan worden.

De politieke onrust wereldwijd, zoals in Rusland en Oekraïne, speelt een rol bij het opstapelen van de kleding. Daarnaast wordt de tweedehandskledingmarkt bedreigd door ultrafastfashion, waarbij goedkope kleding van slechte kwaliteit wordt geproduceerd door bedrijven zoals Shein en Temu.

Modepsycholoog Anke Vermeer legt uit dat de goedkope materialen waarvan ultrafastfashion is gemaakt, zorgen voor een terugloop in kwaliteit. Dit leidt tot een overschot aan onverkoopbare kleding in sorteerbedrijven zoals die in Assen.

Ondanks de toenemende hoeveelheid ingezameld textiel, blijven bedrijven als Sympany doorgaan met inzamelen. De branchevereniging roept op tot bewustere keuzes van consumenten en hoopt dat de politiek ingrijpt om de sector te ondersteunen en betere regelgeving te implementeren.

Lees meer nieuws in binnenland