Deelstaatverkiezingen in Duitsland, lange wachtlijsten voor woonwagenkampen en vluchtelingen uit Zuid-Sudan

Gepubliceerd op 01/09/2024 17:00 in Binnenland

Vandaag zijn er deelstaatverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Saksen. De radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) wordt verwacht winst te boeken en mogelijk voor het eerst de grootste te worden in een deelstaat. AfD-fractievoorzitter Björn Höcke, die regelmatig omstreden uitspraken doet, staat in de schijnwerpers.

Ondertussen wachten duizenden mensen al jaren op een standplaats in een woonwagenkamp. Gemeenten hanteerden een uitsterfbeleid voor deze kampen, maar recentelijk heeft de rechter bepaald dat woonwagenbewoners recht hebben op een leven in het kamp. Het uitsterfbeleid moet dus worden teruggedraaid.

In Afrika is een humanitaire crisis gaande, waarbij bijna 800.000 Sudanezen de burgeroorlog in hun eigen land ontvluchten en zich melden aan de grens van het relatief veilige Zuid-Sudan. Echter, Zuid-Sudan heeft al te maken met grote problemen, zoals een hongersnood. Experts waarschuwen dat deze situatie een humanitaire ramp kan worden met mogelijke gevolgen voor Europa. Onze correspondent Afrika, Elles van Gelder, heeft de ontheemden opgezocht voor een verslag.

Lees meer nieuws in binnenland