Mysterieuze witte dolfijn Hvaldimir dood aangetroffen voor de kust van Noorwegen

Gepubliceerd op 01/09/2024 18:00 in Binnenland

Voor de kust van het zuidwesten van Noorwegen is gisteren de bekende beloega Hvaldimir dood aangetroffen. De witte dolfijn, die in 2019 wereldberoemd werd door een tuigje om zijn nek, is onder mysterieuze omstandigheden overleden.

Hvaldimir werd vijf jaar geleden voor het eerst gespot door vissers in het noorden van Noorwegen. Het tamme dier bleef dagenlang bij hen en leek gewend te zijn aan menselijk gezelschap.

Door het tuigje met een onderwatercamera dat Hvaldimir droeg, werd al snel gespeculeerd dat het een 'spionagedolfijn' was. Op het label van het tuigje stond zelfs 'Sint-Petersburg', wat leidde tot verdenkingen dat de beloega betrokken was bij Russische spionagepraktijken. Ondanks dat het Russische ministerie van Defensie in 2016 vijf witte dolfijnen aanschafte voor training, ontkende Rusland betrokkenheid bij Hvaldimir.

In 2019 begon de beloega tekenen van achteruitgang te vertonen en moest bijgevoerd worden. Ondanks intensieve monitoring en gezondheidscontroles werd Hvaldimir gisteren dood aangetroffen. De exacte oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend.

Hvaldimir kreeg zijn naam door een combinatie van het Noorse woord voor walvis en de Russische naam Vladimir. Na de recente gebeurtenissen in Oekraïne is de bijnaam van de dolfijn veranderd naar Hvaldi, om associaties met Vladimir Poetin te vermijden.

Het lichaam van Hvaldimir is naar de kust gesleept en op een vrachtwagen geladen voor verder onderzoek. Het is een triest einde voor een dolfijn die de afgelopen jaren zoveel aandacht en speculatie heeft gegenereerd.

Lees meer nieuws in binnenland