Steeds meer asielaanvragen afgewezen na nieuwe werkwijze IND

Gepubliceerd op 02/09/2024 22:00 in Binnenland

Steeds meer asielaanvragen die voorheen makkelijk werden goedgekeurd, worden nu afgewezen door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Het nieuwe beleid, ingevoerd op 1 juli, lijkt te zorgen voor een strengere beoordeling van asielverzoeken.

Voormalig staatssecretaris van Asiel Erik van der Burg heeft de werkwijze aangepast met als doel meer asielverzoeken af te wijzen. Echter, critici waarschuwen dat dit alleen maar zal leiden tot extra werk voor de IND, zonder dat daadwerkelijk minder aanvragen worden goedgekeurd in tweede instantie.

Belangrijkste verandering is dat asielzoekers zonder documenten aan strikte geloofwaardigheidscriteria moeten voldoen. Rechtspsycholoog Tanja van Veldhuizen benadrukt dat veel vluchtelingen gedwongen worden hun papieren weg te gooien door smokkelaars, wat hun geloofwaardigheid in twijfel trekt.

Asieladvocaten en Vluchtelingenwerk zien nu al de gevolgen van het nieuwe beleid. Groepen die voorheen als kwetsbaar werden gezien moeten nu individueel bewijzen dat ze gevaar lopen bij terugkeer. Zo wordt het moeilijker voor bijvoorbeeld Afghaanse vrouwen om asiel te krijgen.

Advocaten zoals Bart Toemen en Maartje Terpstra zien dat meer afwijzingen zullen leiden tot een toename van beroepsprocedures. Zij verwachten dat veel van deze beroepen gegrond zullen zijn, wat opnieuw werk zal betekenen voor de IND.

Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie reageert dat het nog te vroeg is om te oordelen over de effecten van de nieuwe werkwijze. Het is afwachten of de afwijzingen gerechtvaardigd zijn en dit kan altijd nog worden getoetst in beroep.

Lees meer nieuws in binnenland