Uitbraakpoging in Congolese gevangenis eist 129 levens

Gepubliceerd op 03/09/2024 12:00 in Binnenland

In een gevangenis in Congo zijn minstens 129 mensen omgekomen bij een uitbraakpoging. Ze probeerden gisteren te ontsnappen uit Makala, een grote gevangenis in de hoofdstad Kinshasa.

Lokale media meldden gisterochtend dat gevangenen die probeerden te ontsnappen werden neergeschoten. Wat begon met twee doden, liep al snel op tot een veel hoger aantal.

Het merendeel van de slachtoffers kwam om het leven tijdens een stormloop in de gevangenis. Daarnaast werden nog eens 24 gevangenen gedood door 'waarschuwingsschoten'. Tientallen gevangenen raakten gewond en er waren meldingen van verkrachting van vrouwelijke gevangenen.

Er zijn video's opgedoken die vermoedelijk in de gevangenis zijn gemaakt, waarop gruwelijk verminkte lichamen te zien zijn. Het is echter nog niet bevestigd of deze beelden zijn gemaakt na de uitbraakpoging.

De regering heeft verklaard dat de situatie snel onder controle was en dat er geen gevangenen daadwerkelijk zijn ontsnapt.

De minister van Justitie heeft aangekondigd dat de aanstichters van de ontsnappingspoging streng zullen worden gestraft. Ook is er een plan om een nieuwe gevangenis te bouwen om de overbevolking in de Makala-gevangenis aan te pakken.

Momenteel zitten er zo'n 12.000 mensen opgesloten in een gevangenis die eigenlijk ontworpen is voor 1500 gevangenen. Amnesty International heeft recentelijk nog gewezen op de slechte omstandigheden in de gevangenis, waaronder een gebrek aan drinkwater en medicijnen.

In juli werden meer dan 1200 gevangenen vrijgelaten om de overbevolking tegen te gaan.

De gevangenis, die in 1957 werd gebouwd, staat bekend als 'de hel van Kinshasa' vanwege de barre omstandigheden. In 2017 vond er ook al een uitbraak plaats in Makala, toen wist een religieuze sekte tientallen mensen te bevrijden bij een aanval.

Lees meer nieuws in binnenland