Stroomstoring in Rijnmondgebied opgelost na overlast voor huishoudens en bedrijven

Gepubliceerd op 03/09/2024 15:00 in Binnenland

De stroomstoring in het westelijk deel van het Rijnmondgebied is opgelost, zo melden netbeheerder Stedin en Tennet. Alle 11.341 klanten hebben sinds 12.19 uur weer stroom. De oorzaak van de storing wordt nog onderzocht.

De storing begon rond 10.00 uur, waardoor goederentreinen niet konden rijden, bedrijven stillagen en mensen vast kwamen te zitten in de lift. Ook waren er problemen met de mobiele netwerken en reed de metro niet. Zowel Stena Line als P&O Ferries zaten zonder stroom.

Grootverbruikers als BP en Exxon werden ook getroffen door de storing. Het probleem ontstond in een verdeelstation in de Europoort, waar stroom wordt omgezet van hoogspanning naar midden- of laagspanning. Het 150.000 volt hoogspanningsstation Europoort raakte spanningsloos, wat voor grote problemen zorgde.

Er zal een uitgebreid onderzoek plaatsvinden om de precieze oorzaak van de storing te achterhalen. Het automatische back-upsysteem van het verdeelstation werkte niet naar behoren, wat voor verbazing zorgde bij de netbeheerders.

Vanwege de storing moesten bedrijven affakkelen, waarbij overtollige gassen op een veilige manier werden verbrand. Dit zorgde voor grote vlammen en rookwolken, maar volgens de Milieudienst Rijnmond was de impact op het milieu laag.

Hoek van Holland, Brielle en Oostvoorne werden ook getroffen door de stroomstoring, maar dit had geen impact op de scheepvaart in de Rotterdamse haven.

Lees meer nieuws in binnenland