Omtzigt waarschuwt voor gevolgen laag geboortecijfer Europa**

Gepubliceerd op 04/09/2024 00:00 in Binnenland

**

Pieter Omtzigt van de NSC heeft gewaarschuwd dat het lage geboortecijfer in Europa op de lange termijn problemen zal veroorzaken voor Nederland. Volgens de NSC-leider is migratie momenteel de belangrijkste factor achter de bevolkingsgroei. Dit betekent dat er steeds meer arbeidsmigranten uit landen buiten Europa zullen moeten worden aangetrokken om het benodigde werk te verrichten. De vraag die rijst is welke maatregelen de overheid kan nemen om het geboortecijfer te beïnvloeden.

In ander nieuws, Mark Boumans, de nieuwe asielvoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zal vanavond te gast zijn in de studio. Boumans, tevens lid van de VVD en burgemeester van Doetinchem, volgt Rutger Groot Wassink op als voorzitter. Groot Wassink, een GroenLinks-wethouder in Amsterdam, zag geen heil in samenwerken met het kabinet. Hoe verloopt het contact tussen Boumans en minister Faber van Asiel en Migratie?

Minister Faber kondigde afgelopen vrijdag een noodmaatregel aan om asielzoekers uit Ter Apel te verspreiden over het land, zonder overleg met de gemeenten. Het vinden van opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen blijkt steeds moeilijker te worden. Gemeenten worden opgeroepen om meer opvangplaatsen te regelen, maar velen geven aan dat dit op korte termijn niet haalbaar is.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft besloten om het socialemediaplatform X te blijven blokkeren. Alexandre de Moraes, een van de opperrechters, had deze maatregel opgelegd nadat X-oprichter Elon Musk weigerde om een vertegenwoordiger aan te stellen om de verspreiding van haat en nepnieuws tegen te gaan. In Brazilië spreken we met mensen die X gebruikten en nu geen toegang meer hebben.

In de studio wordt Marietje Schaake, directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van de Stanford Universiteit, geïnterviewd over de uitspraak van het Hooggerechtshof. Hoe opvallend is deze uitspraak en wat zegt het over de manier waarop overheden proberen om de macht van grote techbedrijven, zoals X, in te perken?

Lees meer nieuws in binnenland