Reacties verdeeld over schrappen Nationaal Programma Landelijk Gebied

Gepubliceerd op 04/09/2024 13:00 in Binnenland

Het nieuwe kabinet heeft besloten om te stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), wat verschillende reacties heeft opgeroepen. De boerenorganisatie Agractie noemt het een logisch besluit en ziet nieuwe mogelijkheden voor de agrarische sector. Voorzitter Alien van Zijtveld benadrukt dat er breder moet worden gekeken naar de staat van de natuur en stikstof niet de enige factor is.

BBB-gedeputeerde Jelle Beemsterboer en Staatsbosbeheer uiten teleurstelling over het einde van het NPLG. Beemsterboer vraagt zich af wat er in de plaats zal komen voor het programma, terwijl Staatsbosbeheer vindt dat de problemen met de natuur hiermee niet worden opgelost.

Het kabinet zal naar verwachting binnenkort met alternatieve plannen komen, wat mogelijk voor vertraging zal zorgen. Verschillende partijen, waaronder directeur Marjolein Demmers van Natuur en Milieu en melkveehouder Jeroen van Wijk, maken zich zorgen over de onduidelijkheid en vertraging die dit met zich mee kan brengen.

Belangenclub Bouwend Nederland hoopt dat het kabinet zal inzetten op versnelling van de stikstofreductie om uit de impasse te komen en ruimte te creƫren voor natuurherstel en economische ontwikkelingen. De organisatie benadrukt het belang van concrete plannen om de natuurdoelen te halen.

Lees meer nieuws in binnenland