Defensie koopt vijftig eigen tanks voor versterking krijgsmacht

Gepubliceerd op 05/09/2024 00:00 in Binnenland

Defensie heeft eindelijk groen licht gekregen voor de aankoop van vijftig eigen tanks, waarmee een langgekoesterde wens in vervulling gaat. Er hoeven geen tanks meer geleaset te worden van het Duitse leger. Oud-minister van Defensie Ollongren sprak al in februari over deze aanschaf, maar het nieuwe kabinet heeft nu het besluit genomen. De officiƫle aankondiging volgt morgen.

De tanks zullen voornamelijk een bijdrage leveren aan de NAVO-capaciteit, aldus Peter Wijninga van The Hague Center for Strategic Studies. Hoewel de inzet van drones in conflicten toeneemt, blijven tanks volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif een belangrijke rol spelen op het slagveld.

Naar verwachting zullen de tanks van het type Leopard 2 A8 zijn, geproduceerd in Duitsland. Deze tanks bieden betere bescherming en zijn gericht op de verdediging van de bemanning. De kosten voor de tanks, bemanning en onderhoud worden geschat op jaarlijks tussen de 260 en 315 miljoen euro.

Samen met de aanschaf van de tanks zal Nederland hoogstwaarschijnlijk ook twee nieuwe Patriot-luchtverdedigingssystemen en extra helikopters aanschaffen. Er wordt intensief samengewerkt met Duitsland, dat eveneens honderd nieuwe tanks heeft besteld. De meeste Nederlandse tanks zullen vermoedelijk in Duitsland gestationeerd worden vanwege de ruimte om te oefenen.

Tijdens de periode van bezuinigingen maakten Nederlandse militairen gebruik van Duitse tanks. Nu zal ook een aantal tanks bij de landmachtkazerne in Amersfoort gestationeerd worden voor de opleiding van nieuw tankpersoneel.

De keuzes voor de aanschaf van nieuwe tanks, luchtverdedigingssystemen en helikopters worden begrepen, maar er wordt ook gepleit voor investeringen in drones en cyberveiligheid. Het is afwachten wat hierover in de toekomstige plannen zal staan.

Lees meer nieuws in binnenland