Nederlandse mannen met extreemrechtse connecties vast voor opruiing tot terrorisme

Gepubliceerd op 05/09/2024 12:00 in Binnenland

Het Openbaar Ministerie meldt dat drie Nederlandse mannen met extreemrechtse connecties vastzitten op verdenking van opruiing tot terrorisme. Een van hen, een 16-jarige jongen, wordt ook verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

De mannen worden gelinkt aan The Base, een rechts-extremistische paramilitaire organisatie met internationale aanhang. Deze groepering staat sinds begin dit jaar op de nationale sanctielijst voor terrorisme en is sinds juli ook in heel de Europese Unie aangemerkt als terroristische organisatie.

De verdachten van 16, 19 en 26 jaar oud werden op 20 augustus gearresteerd in de gemeenten Bergeijk, Hengelo en Veenendaal. Volgens het OM hebben ze in chatgroepen mensen aangespoord tot het plegen van terroristische misdrijven. De minderjarige verdachte zal worden berecht volgens het jeugdstrafrecht.

Het OM vermoedt dat de verdachten het 'accelerationistische gedachtengoed' aanhangen, waarbij maatschappelijke chaos wordt gecreƫerd om een rassenoorlog te starten. Het verspreiden van nepnieuws en het plegen van aanslagen behoren tot hun strategieƫn, met als doel een witte etnostaat waar enkel witte mensen staatsburgerschap hebben.

The Base is opgericht in 2018 door de in Rusland wonende Amerikaan Rinaldo Nazzaro en heeft voornamelijk activiteiten in de Verenigde Staten. Door middel van internet heeft de groep ook aanhang buiten de VS weten te verwerven, waaronder in Nederland. De organisatie heeft geen absolute leider en is decentraal georganiseerd.

In 2021 zijn al eerder twee Nederlanders veroordeeld voor deelname aan The Base en opruiing tot terrorisme. Fabio I. en Steven V. kregen werkstraffen en celstraffen voor hun extremistische uitspraken en plannen. Fabio I. wilde onder andere niet-witte mensen vermoorden en nazi's politieke partijen laten infiltreren, terwijl Steven V. dreigementen uitte tegen premier Rutte.

Lees meer nieuws in binnenland