Politie bezorgd over stoppen met opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Gepubliceerd op 05/09/2024 20:00 in Binnenland

De politie uit haar bezorgdheid over het besluit om vanaf 1 januari volgend jaar te stoppen met de financiering van de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers via de 'bed-bad-brood-regeling'. Minister Faber (Asiel) van de PVV kondigde dit nieuws gisteren aan.

Op dit moment worden in steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven uitgeprocedeerde vreemdelingen nog op sobere wijze opgevangen om te voorkomen dat ze dakloos worden en overlast veroorzaken.

De politie waarschuwt echter voor mogelijke gevolgen van het stopzetten van de opvang. Zij vrezen dat dit kan leiden tot meer onveiligheid, zowel voor de uitgeprocedeerde asielzoekers zelf als voor de samenleving als geheel. Volgens de politie worden mensen die geen hulpstructuren meer hebben om op terug te vallen, zeer kwetsbaar. Dit geldt in het bijzonder voor ongedocumenteerden, die mogelijk op straat belanden en een groter risico lopen om in de criminaliteit of in een uitbuitingssituatie terecht te komen.

Eerder uitte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hun zorgen over de gevolgen van het stoppen van de regeling. Zij lieten weten dat dit zal leiden tot overlast en een gevoel van onveiligheid onder de inwoners van hun gemeenten.

Lees meer nieuws in binnenland