Oekraïense troepen voeren aanvallen uit op Russisch grondgebied

Gepubliceerd op 06/09/2024 17:00 in Binnenland

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is in Duitsland voor een overleg over militaire steun aan Oekraïne. Zelensky wil westerse wapens gebruiken voor aanvallen op doelen in Rusland. Ondertussen voeren Oekraïense troepen nog steeds aanvallen uit op Russisch grondgebied.

Vanavond een reportage uit het gebied waar het Oekraïense leger de aanval op Koersk uitvoert. We spreken militairen die deelnamen aan de eerste aanval, maar nu ook nog regelmatig de grens oversteken om hun collega's af te lossen. In eerste instantie was het Russische leger er totaal verrast: honderden militairen werden krijgsgevangen genomen. Maar nu is de tegenstand heviger, zeggen Oekraïense militairen. Het Russische leger probeert vooral met drones de Oekraïense opmars tot staan te brengen. We schakelen ook met verslaggever Gert-Jan Dennekamp die in Oekraïne is.

De politie voert al maanden actie voor een betere vroegpensioenregeling. Het Landelijk Actiecentrum Politieacties vindt de acties nodig omdat vanuit het kabinet onvoldoende signalen zijn gekomen dat er hard genoeg wordt gewerkt aan het vroegpensioen voor zware beroepen. Vakbond FNV heeft ook een landelijke vroegpensioenactie aangekondigd in het openbaar vervoer. Vanavond zoomen we in op de vroegpensioenregeling: waarom kwam die er en is zo'n regeling houdbaar in tijden van personeelstekorten? Te gast is econoom Mathijs Bouman.

In Heerlen lopen de emoties hoog op sinds de directie van het Zuyderland Medisch Centrum heeft besloten de spoedeisende hulp, het geboortecentrum en de complexe zorg de komende zes jaar over te hevelen naar de locatie In Sittard. Huisartsen en de burgemeester vinden dit onacceptabel. De bestuursvoorzitter verzekert echter dat de zorg in Heerlen er alleen maar op vooruit zal gaan. Kamerleden namen deze week polshoogte in Heerlen om te kijken wie er gelijk heeft. Te gast is gezondheidseconoom Xander Koolman.

Lees meer nieuws in binnenland