Schiphol spant kort geding aan tegen geplande staking NS

Gepubliceerd op 07/09/2024 03:00 in Binnenland

Schiphol heeft aangekondigd een kort geding aan te spannen vanwege de geplande staking van de NS op komende woensdag. Dit nieuws is naar buiten gebracht door zowel de FNV als Schiphol. De luchthaven dringt erop aan dat er ondanks de staking toch treinen rijden van Schiphol naar Amsterdam Centraal, maar de vakbond weigert hieraan toe te geven.

De staking die gepland staat voor 11 september is bedoeld om aandacht te vragen van het kabinet voor mensen met zware beroepen. Werknemers van de NS zijn ontevreden over het aflopen van de RVU-regeling, waarin staat dat mensen met zwaar werk eerder kunnen stoppen met werken. Deze regeling loopt volgend jaar af en een eventuele verlenging moet nog worden goedgekeurd.

Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, benadrukt dat de staking ruim van tevoren is aangekondigd en dat Schiphol hiervan op de hoogte is gesteld. Hij benadrukt ook dat het recht op staken zwaar moet wegen. Janssen voegt toe dat er bewust is gekozen voor een milde actie binnen het openbaar vervoer, zodat reizigers met kleine aanpassingen alsnog op hun bestemming kunnen komen.

Schiphol daarentegen wijst erop dat er tussen 04.00 uur en 08.00 uur duizenden reizigers en medewerkers op de luchthaven zijn. De luchthaven benadrukt dat het openbaar vervoer een cruciale rol speelt in de goede en veilige bereikbaarheid van Schiphol. Er is gesproken over een treinpendel als mogelijke oplossing, maar er is geen overeenstemming bereikt. Daarom ziet Schiphol geen andere optie dan een gang naar de rechter.

Lees meer nieuws in binnenland