Eerste nationale walvistelling georganiseerd door Stichting Rugvin

Gepubliceerd op 07/09/2024 06:00 in Binnenland

Stichting Rugvin heeft het afgelopen jaar verschillende dieren geteld, van wespen tot egels en van kikkerdril tot ooievaars. Vandaag voegen ze de walvis toe aan dat lijstje door de eerste nationale walvistelling te organiseren.

Directeur Frank Zanderink van Stichting Rugvin verwacht dat honderden vrijwilligers zullen deelnemen aan de telling, waarbij ze over het water zullen turen op zoek naar walvissen. Zanderink zelf vaart op een boot op de Oosterschelde, een bekende hotspot voor bruinvissen.

Volgens Zanderink weten veel Nederlanders weinig over walvissen. Hij benadrukt dat er duizenden walvissen, dolfijnen en bruinvissen in de Noordzee leven. De walvistelling is een manier om meer bekendheid te geven aan deze geliefde dieren en om kennis te verspreiden.

De populariteit van dierentellingen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, constateert Margeret Gold van Citizen Science Nederland. Het aantal waarnemingen op Waarneming.nl is in 2019 verdubbeld naar ruim 15 miljoen dit jaar. Dit succes wordt deels toegeschreven aan apps met beeldherkenningssoftware, die het makkelijker maken om dieren te identificeren.

De resultaten van de tellingen bieden inzicht in de biodiversiteit in Nederland en kunnen ook politici helpen bij het opstellen van milieubeleid. Burgerparticipatie wordt steeds belangrijker gevonden. De deelnemers leren niet alleen meer over verschillende soorten dieren, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit.

Om de tellingen meer zichtbaarheid te geven, werkt Citizen Science Nederland aan een nieuw online platform waar alle initiatieven en tellingen worden gepromoot. Zo kunnen deelnemers ook zien wat er met hun data gebeurt.

Terwijl Zanderink zich voorbereidt op een dag walvissen spotten aan de kust, hoopt hij op een grote opkomst van deelnemers. Hij heeft plannen om de walvistelling jaarlijks te herhalen, zodat er een waardevolle dataset wordt opgebouwd voor wetenschappelijk onderzoek.

Het is te verwachten dat veel mensen zich last-minute zullen aanmelden voor de telling. De uiteindelijke resultaten van het onderzoek zullen nog even op zich laten wachten.

Lees meer nieuws in binnenland