Steeds meer kinderen verdacht van terreur

Gepubliceerd op 07/09/2024 17:00 in Binnenland

Het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming maken zich zorgen over het toenemende aantal tienerterroristen dat betrokken is bij terreuronderzoeken. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, hoewel exacte cijfers niet worden vrijgegeven vanwege de leeftijd van de verdachten. Europol meldt een vier keer grotere toename in het aantal aanslagen en plannen daarvoor. Van de 61 terrorismeverdachten die het afgelopen halfjaar in Europa zijn gearresteerd, was bijna tweederde jonger dan 19 jaar. Officier van justitie Dorien Kardol maakt zich hierover zorgen.

Nederlandse de baas van het prestigieuze Guggenheim

Het Guggenheim Museum in New York, met satelliet-musea in Venetiƫ, Bilbao en binnenkort in Abu Dhabi, wordt geleid door de Nederlandse kunsthistorica Mariet Westermann. Zij is de eerste vrouwelijke CEO van dit belangrijke museum voor hedendaagse en moderne kunst. In deze tijd van verandering wordt er veel verwacht van de rol die musea zouden moeten spelen. Hoe Westermann deze rol vorm gaat geven, is een vraag die velen bezighoudt.

Warmste zomer ooit gemeten

Uit een nieuw rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt dat deze zomer wereldwijd de warmste ooit gemeten op aarde was. De gemiddelde temperatuur overtrof zelfs de vorige recordzomer van 2023. In Europa was het aanzienlijk warmer dan het gemiddelde van de jaren 1991 tot 2020, met een verschil van 1,5 graden. Volgens sommige klimaatwetenschappers is het al 120.000 jaar geleden dat het zo warm was op aarde gedurende twaalf maanden. De vraag wat hieraan ten grondslag ligt, blijft onbeantwoord.

Lees meer nieuws in binnenland