Politie beëindigt demonstratie Extinction Rebellion bij Rijksmuseum Amsterdam

Gepubliceerd op 07/09/2024 19:00 in Binnenland

De politie heeft de demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion (XR) bij het Rijksmuseum in Amsterdam beëindigd. In totaal zijn 33 demonstranten aangehouden, zo meldt een woordvoerder van de politie.

Vanochtend rond 09.00 uur hadden activisten zich vastgeketend aan de toegangspoorten van de voetgangers- en fietstunnel onder het museum, waardoor de toegang tot het museum geblokkeerd werd. Als gevolg hiervan moest het Rijksmuseum vanochtend gesloten blijven.

Agenten hebben de vastgeketende demonstranten losgezaagd, waarbij de actievoerders gehoorbescherming kregen en een doek over zich heen kregen. Vervolgens werden de arrestanten afgevoerd met een busje.

De demonstratie was niet van tevoren aangemeld bij de gemeente, wat wel verplicht is. Rond 12.30 uur werden de actievoerders gevraagd om te verplaatsen naar het Museumplein. Hoewel de leden van XR een uur de tijd kregen om te vertrekken, weigerden ze dat en bleven ze op hun plek. Hierop greep de politie in vanaf 13.30 uur.

De 60 leden van XR wilden met hun actie afdwingen dat het Rijksmuseum de banden met hoofdsponsor ING verbreekt. XR beschuldigt ING van het zijn "de grootste financiële aanjager van de klimaatcrisis".

Het Rijksmuseum kon rond 15.00 uur weer open voor het publiek.

Lees meer nieuws in binnenland