Zorgen over steeds jongere terrorismeverdachten
Gepubliceerd op 08/09/2024 02:00 in Binnenland
Het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming maken zich grote zorgen over het feit dat terrorismeverdachten steeds jonger worden. Volgens landelijk terrorisme-officier van justitie Dorien Kardol zijn jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar bezig met online radicalisering en het aanzetten tot geweld. Dit leidt tot strafzaken waarbij jongeren terroristische propaganda verspreiden en geweld verheerlijken, en zelfs betrokken zijn bij de voorbereiding van aanslagen.
Kardol waarschuwt dat wanneer deze jongeren in de strafketen belanden, ze het etiket terrorisme met zich mee zullen dragen en daar moeilijk vanaf komen. Het exacte aantal jonge terrorismeverdachten blijft onbekend vanwege hun minderjarige status, maar Kardol benadrukt dat het om tientallen jongeren gaat.
De Raad voor de Kinderbescherming en het OM werken nauw samen om deze jongeren bij te staan en herhaling te voorkomen. Terrorismexpert Jelle van Buuren bevestigt de trend van jonge terrorismeverdachten, maar merkt op dat er nog niet genoeg harde data zijn om het aantal precies vast te stellen.
De opkomst van 'TikTok-jihadisten', jongeren die via sociale media radicaliseren, baart ook zorgen. Peter Neumann, een Duitse terrorismeonderzoeker, spreekt van 'De angstaanjagende opkomst van de TikTok-jihadisten'. Van Buuren benadrukt dat sociale media een platform bieden voor gewelddadige en haatdragende inhoud, wat jongeren kan aantrekken.
Het OM benadrukt het belang van bewustwording bij ouders en scholen over deze ontwikkeling. Kardol adviseert om in gesprek te gaan met kinderen en te weten wat hen bezighoudt, omdat de jongerenwereld zich steeds meer online afspeelt en aan het zicht onttrekt. Het etiket van terrorisme is volgens Van Buuren een van de zwaarste en kan zelfs op jonge leeftijd grote gevolgen hebben.