2024: Heetste Zomer Ooit Gemeten

Gepubliceerd op 08/09/2024 21:00 in Binnenland

De zomer van 2024 was de heetste ooit gemeten op het Europese continent en wereldwijd, aldus de Europese klimaatdienst Copernicus. Terwijl Nederland een gemiddelde zomer kende wat betreft temperatuur, breekt de rest van de wereld allerlei hitterecords.

Volgens klimatoloog Gavin Schmidt van NASA's Goddard Institute wordt de opstapeling van records steeds waarschijnlijker. Experts laten weten verrast te zijn door de extreme temperaturen van de afgelopen jaren.

Klimaatwetenschappers zoeken naar verklaringen voor deze uitschieters. De toename van broeikasgassen en de invloed van het weerfenomeen El Niño worden genoemd als mogelijke factoren, maar lijken niet alles te verklaren.

Hoewel de aarde opwarmt zoals verwacht, verbaast de mate en snelheid van de opwarming de wetenschappers. Sommigen vermoeden dat de versnelling van de opwarming wordt veroorzaakt door de toenemende uitstoot van broeikasgassen door de mens. Dit leidt tot meer extremen zoals hittegolven en lange periodes van droogte.

De betrouwbaarheid van klimaatmodellen staat nog niet ter discussie, aangezien de extremen nog binnen de voorspelde marges vallen. De versnellende opwarming lijkt het klimaatsysteem steeds verder onder druk te zetten, waardoor de kans op extreme temperaturen toeneemt.

Klimaatwetenschappers verwachten nog meer hitterecords in de toekomst, totdat de uitstoot van broeikasgassen drastisch wordt verminderd. De vraag blijft echter: wat veroorzaakte de ongekend hoge temperaturen van 2023 en 2024? Versnelde klimaatverandering, El Niño of andere factoren?

Lees meer nieuws in binnenland