Nederland bood Venezolaanse oppositieleider onderdak

Gepubliceerd op 08/09/2024 22:00 in Binnenland

De Nederlandse ambassade in Caracas heeft ruim een maand lang de Venezolaanse oppositieleider Edmundo González onderdak geboden. Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken meldt aan de Tweede Kamer dat González zelf om bescherming vroeg, uit angst om gearresteerd te worden. Sinds de presidentsverkiezingen van afgelopen juli was de oppositieleider niet meer in het openbaar verschenen. Vorige week werd er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd in Venezuela, waarna hij vanochtend het land verliet. González heeft politiek asiel gekregen in Spanje.

In ander nieuws, 25 jaar geleden maakte Big Brother zijn debuut op televisie, wat het begin markeerde van het tijdperk van reality-tv. De serie trok dagelijks gemiddeld 1,5 miljoen kijkers en veroorzaakte veel discussie en ophef. Nieuwsuur zal deze week een serie van drie afleveringen wijden aan reality-tv, waarin gesproken wordt met makers en voormalige deelnemers.

Het is bijna een jaar geleden sinds terreurorganisatie Hamas aanslagen pleegde in Israël, wat resulteerde in een grootschalige militaire operatie door het Israëlische leger. Tot op heden is er geen zicht op een staakt-het-vuren. De Gazastrook ligt in puin, de aanvoerroutes zijn geblokkeerd en veel leiders van Hamas zijn omgekomen. Na bijna een jaar oorlog rijst de vraag: wat resteert er nog van Hamas?

Lees meer nieuws in binnenland