Eredivisieduel Ajax tegen FC Utrecht afgelast vanwege politieacties

Gepubliceerd op 09/09/2024 17:00 in Binnenland

Het geplande eredivisieduel tussen Ajax en FC Utrecht in de Johan Cruijff Arena op zondag is afgelast. Dit besluit is genomen door de bestuurlijke driehoek van Amsterdam, bestaande uit de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. De reden voor de afgelasting zijn de aangekondigde politieacties.

De gemeente Amsterdam heeft laten weten dat de veiligheid van de spelers, supporters en de openbare orde niet kan worden gegarandeerd zonder de noodzakelijke inzet van de politie. Hoewel er begrip is voor de politieacties, betreurt de gemeente het dat Ajax opnieuw de dupe is.

Er is overwogen om de wedstrijd zonder publiek te laten plaatsvinden, maar ook daarbij wordt het risico op ongeregeldheden en onveilige situaties te groot geacht zonder mogelijke politie-inzet. Verwezen wordt naar een eerdere wedstrijd tussen Ajax en Utrecht in maart, waarbij provocaties tussen supporters uit de hand liepen en de mobiele eenheid moest worden ingezet.

De politiebonden voeren al maanden actie voor een betere vroegpensioenregeling. Vorige week kondigden zij aan dat er bij de wedstrijd Ajax-FC Utrecht geen politie aanwezig zou zijn. Dit is de zesde politieactie bij eredivisieduels en de politiebonden hebben aangegeven dat de acties doorgaan totdat er zicht is op een doorbraak in het conflict over het vroegpensioen.

Naast de politieacties in de sportsector, wordt er ook in andere sectoren actiegevoerd voor een betere regeling voor vervroegd uittreden. Zo hebben schoonmakers in heel Nederland vandaag het werk neergelegd, evenals schoonmaakpersoneel op Schiphol en in andere branches.

Minister Van Hijum van Sociale Zaken heeft vorige week een voorstel op tafel gelegd voor een tijdelijke regeling met beperkingen, zoals een maximum aantal mensen dat de regeling mag instromen en een driejaarlijkse herziening. De vakbonden pleiten echter voor een permanente en structurele regeling om de onrust elke drie jaar te voorkomen.

Lees meer nieuws in binnenland