Jeugdcriminaliteit daalt, geen sprake van verjonging van verdachten

Gepubliceerd op 09/09/2024 18:00 in Binnenland

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) heeft gemeld dat jongeren niet steeds meer misdrijven plegen op steeds jongere leeftijd, zoals algemeen wordt aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat er geen toename is in jongeren die verdacht worden van of veroordeeld zijn voor ernstige geweldsdelicten.

Registraties bij politie en justitie, evenals zelfrapportages van ongeveer 20.000 jongeren tussen de 10 en 23 jaar, waren belangrijke bronnen voor het onderzoek. Hoewel minderjarigen vaak betrokken zijn bij het plaatsen van explosieven en drugshandel, tonen de landelijke cijfers geen trend van steeds jongere verdachten en daders.

Het percentage jongeren dat toegeeft een misdaad te hebben begaan, ligt echter tien keer hoger dan wat door de politie wordt geregistreerd. Dit omvat voornamelijk lichte vergrijpen die zelden tot vervolging leiden.

De jeugdcriminaliteit is de afgelopen twee decennia aanzienlijk afgenomen, met meer dan een halvering van jeugdige verdachten en daders in 2023 in vergelijking met de piekjaren 2006-2008. Het aantal minderjarigen in aanraking met justitie is ook verminderd.

Onderzoekers stellen dat de beeldvorming van een toename in ernstige misdrijven mogelijk te verklaren is door veranderingen in de aanpak van justitie na de coronapandemie, waardoor zwaardere zaken prioriteit kregen.

De geregistreerde jeugdcriminaliteit is voornamelijk geconcentreerd in specifieke buurten binnen grote steden, waar de sociaaleconomische kenmerken stabiel zijn gebleven. Verschillen tussen bevolkingsgroepen en regio's in politiegegevens zijn veel groter dan in zelfrapportages.

Een mogelijke reden voor de afname van traditionele jeugdcriminaliteit is de overstap naar online criminaliteit. Hoewel jongeren zelden worden veroordeeld voor cyberdelicten, geven ze aan betrokken te zijn bij digitale criminaliteit. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van een verschuiving naar online misdrijven.

Lees meer nieuws in binnenland