Nabestaanden Bijlmerramp krijgen toegang tot geheime archiefstukken
Gepubliceerd op 10/09/2024 05:00 in Binnenland
Meer dan dertig jaar na de vliegramp in de Amsterdamse Bijlmer krijgen nabestaanden en andere belangstellenden eindelijk inzage in archiefstukken over het dodelijke vliegtuigongeluk in 1992. Een deel van het tot nu toe geheime archief wordt nu openbaar gemaakt en is vanaf vandaag te bekijken in het Nationaal Archief in Den Haag.
Het archief bestaat uit in totaal 81 dossiers, vier audio-opnamen en zes video-opnamen. Van deze dossiers zijn er 27 nu openbaar gemaakt, maar sommige andere moeten nog geheim blijven of moeten eerst gescheiden worden van geheime stukken voordat ze openbaar worden.
Vorig jaar diende Kamerlid Pieter Omtzigt (NSC) een motie in waarin hij het onbegrijpelijk vond dat bijna honderd archiefmappen nog steeds achter slot en grendel lagen. Omtzigt benadrukte dat het zelfs ging om de handleiding van de Boeing 747 die destijds gebruikt werd, wat volgens hem onzin was om geheim te verklaren.
Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) concludeerde dat het goed zou zijn voor nabestaanden om een groter deel van de bewaarde documenten en videobanden in te kunnen zien. Het is volgens hen niet nodig om deze documenten tot 2069 of later geheim te houden.
Het ACOI onderzocht ook of het terecht was dat het archief van de Raad voor de Luchtvaart, die destijds het onderzoek naar de Bijlmerramp uitvoerde, 75 jaar geheim moest blijven. Internationale luchtvaartorganisatie ICAO stelt namelijk dat documenten die verzameld of opgesteld zijn voor onderzoek naar een vliegtuigongeval 75 jaar geheim moeten blijven.